[Company Logo Image]

Home Galerija slika Galerija tekstova O nama i kontakt

UPS! - Umaški pokret za slobodu

 

[Under Construction]

Home
Međunarodne organizacije
Arhiv
Linkovi

 

Kad BIRATE LOPOVA... ...odaberite DŽENTLMENA!   A. Lupin III - PREDSJEDNIK PO VAŠOJ MJERI

George W. Bush - tražen zbog zločina protiv čovječanstva i planeta

Argo Secondari - pokretač Arditi del popolo

Molimo vas da otpadke odlažete na mjesta za to predviđena.

anarhizam (od anarhija - bezvlađe), struja društveno-političke misli i pokret koji osnovnim postulatom progresivnog društvenog razvitka smatra apsolutnu slobodu ličnosti i bezuvjetno i neposredno likvidiranje svake polit. vlasti, specijalno države. (Enciklopedija Leksikografskog zavoda, JLZ, Zagreb, 1966.)

Galerija tekstova

Ovdje možete čitati tekstove anarhističkog i sličnog radikalnog sadržaja. To što su tekstovi ovdje objavljeni ne znači da se ja ili bilo tko iz UPS!-a u potpunosti slaže s njima. Ovdje objavljujem sve tekstove koje smatram zanimljivima, bez obzira na to slažem li se ja u potpunosti. Da biste otvorili tekstove klikajte na naslove. Slobodno skidajte tekstove i koristite ih, a u slučaju da nešto želite objaviti, javite se autoru (ako je poznat) ili barem napišite izvor. I ova će se rubrika, naravno, stalno nadopunjavati.

 

Osobna revolucionarna teorija (Odličan situacionistički tekst koji tumači zašto treba odbaciti sve ideologije (pa i anarhističku, čak i situacionističku) i na koji način ostvariti svoju osobnu revolucionarnu teoriju, a da se ona ne sukobi s ostalim ljudima iz pokreta koji također imaju (ili bi trebali imati) svoju osobnu revolucionarnu teoriju. Obavezno štivo za sve anarhiste)

Anarhizam u Dalmaciji i Istri (Povijesni pregled anarhističkog djelovanja na našim prostorima. Zanimljivo, tu se vidi da ni kod nas anarhizam nije od jučer, iako se često tako čini)

Interview s Noamom Chomskym za Feral Tribune o ratu protiv terorizma (Noam Chomsky, što se tu ima više za reć? Dakle, jedna analiza rata protiv terorizma kroz razgovor u kojoj Chomsky optužuje SAD za širenje terora s izgovorom da se bori protiv terorizma)

Eddie Conlon Španjolski građanski rat - Anarhizam u Akciji (Detaljna analiza jednog od najznačajnijih povijesnih trenutaka (možda baš i najznačajniji) za anarhizam. Inače, ovo je jedna od najpoznatijih analiza Španjolskog građanskog rata, s naglaskom na anarhističku revoluciju koja se u isto vrijeme događala)

Robert Posavec O nedostatku komunikacije i propagande (Tekst koji govori o nekim problemima na ex-yu anarho sceni. Mislim da bismo svi o ovome trebali razmisliti i truditi se da ispravimo ono što ne valja u našem pokretu)

Opća deklaracija o ljudskim pravima (Originalni tekst Opće deklaracije o ljudskim pravima na hrvatskom jeziku. Iako ovaj tekst nije anarhistički niti ne znam kako radikalan ili nešto, nego je baš jedan dokument od jedne organizacije kao što je UN, svejedno smatram da je korisno znati što ovdje piše. Zanimljivo je da se jako puno toga iz deklaracije krši i to ne samo u tamo nekim X zemljama, nego i tu kod nas, u Hrvatskoj, u EU, u SAD-u... A svi govore da pristaju uz tu deklaraciju. Pročitajte si ovo, korisno je)

Mihail Bakunjin Nemoral države (Vrlo dobar Bakunjinov tekst o državi, moralu i slobodi. Međutim, mora se uzeti u obzir vrijeme u kojem je tekst napisan, anarhistička ideja se razvija i napreduje. Niti jedan Bakunjinov tekst nije dobro uzeti "zdravo za gotovo", samo zato što je on Bakunjin. Ali u svakom slučaju, svaki je autor jako dobar izvor)

Amoebic Dissentry: Kako postati aktivan - par ideja nabacanih u vidu članka (Korisni savjeti za mlade grupe i pojedince)

 

 

Mi vam ne možemo dati kruha. Mi vam nudimo kvasac.
 

Home ] ORT ] adi ] NCi ] spgrat ] onkip ] odlp ] nemoral ] kpa ]

Last modified: prosinac 13, 2004